El prestigiós diari britànic The Guardian, a les acaballes de la segona dècada d’aquest segle XXI, ha publicat un llistat dels millors discs d’aquests últims 20 anys segons un jurat d’uns 45 crítics. Aquests crítics, molt fiables segons Guardian, han enumerat els seus 20 àlbums preferits publicats entre el 2000 i el 2019 (inclòs) per veure quina era la mitjana de preferències entre tots.

Entre el TOP 10 de la llista s’hi poden observar alguns “esperats” com el disc debut dels Arctic Monkeys ‘Whatever People Say I Am That’s What I’m Not’ en la vuitena posició, el genial ‘Sound Of Silver’ d’LCD Soundsystem, l’opera magna de Kendrick Lamar ‘To Pimp A Butterfly’ o el primer disc dels Strokes i el revival del garage rock dels 2000 ‘Is This It’ en la posició número dos.

No obstant això, el que més interessa a tothom i el que generarà més polèmica és, evidentment, el disc situat en la primera posició. I aquest és, ni més ni menys que… el genial i majestuós ‘Back To Black’ d’Amy Winehouse, publicat l’any 2007.

- Publicitat -

Entre aquesta llarga llista de 100 noms destaquen artistes com Daft Punk amb el seu ‘Discovery’ (2007), les dues aparicions de Radiohead amb ‘Kid A’ (2000) i ‘In Rainbows’ (2007) , un dels àlbums més únics i personals de Bon Iver ‘For Emma, Forever Ago’ (2007) o les múltiples aparicions de grans estrelles com Beyoncé o Kanye West amb més de dos àlbums dins la llista cadascun. D’entre molts, molts altres.

Per altra banda, també hi ha hagut alguns artistes que s’han trobat a faltar. No s’hi presenta cap disc d’Imagine Dragons, Coldplay, Twenty One Pilots o del totpoderós Ed Sheeran. Queda clar, doncs, que per a The Guardian quantitat no significa qualitat i que vendre milions de discs no vol dir que aquest sigui bo.

Entre tots aquests, però, l’absència que més ha sobtat ha sigut la de ’21’ d’Adele. Si bé és veritat que en el seu moment va rebre crítiques mediocres (un 76/100 a Metacritic), manté el mèrit de ser el 2n disc més venut de la història al Regne Unit, així que una menció no hagués estat malament.