El 10 de maig de 2021 el disc Ben Endins (Salseta Discos) de Sopa de Cabra bufava 30 espelmes. Un aniversari que s’acompanyava de l’anunci d’una gira commemorativa que durant aquest any ha recorregut els grans escenaris musicals del país.

L’ocasió bé s’ho valia. Ben Endins celebra 30 anys de vida essent el disc més venut de tota la història del pop rock català, amb més de 130.000 còpies venudes. O sigui, un triple platí, fita que pocs -molt pocs- discos catalans han aconseguit.

Un dels moments clau d’aquest aniversari és la publicació de Ben Endins 30 anys, una reedició en format de doble CD i triple vinil d’aquesta obra cabdal de la música popular catalana remasteritzat a Music Lan per Jordi Solé i amb l’afegit de sis cançons noves extretes del concert de 1991 a la Sala Zeleste.

- Publicitat -

El triple vinil és una joia que consta dels dos discos originals més un tercer amb “Carrer dels torrats”, “Blujins Rock” i “No hi ha camí” a la Cara A. I “La balada de Dick Deeming”, “On ets” i “Si et quedes amb mi” -en una versió inèdita remesclada en estudi a partir del so de taula de la Sala Zeleste del 91-, a la Cara B. El CD també compta amb una segona galeta que inclou aquestes sis noves cançons.

El disc original Ben Endins va ser enregistrat en directe a la Sala Zeleste -l’actual Sala Razzmatazz- de Barcelona el 21 i 22 de febrer del 1991 i va ser publicat el 10 de maig del mateix any per Salseta Discos. A part de les cançons enregistrades en directe, aquest treball també incloïa 5 cançons inèdites d’estudi que són autèntics clàssics emblemàtics i indispensables dels Sopa: “Sota una estrella”, “No vull canviar de pell”, “El so de la llum”, “Fes la teva sort” i “Podré tornar enrere”.

En total, Ben Endins era un doble LP de 19 cançons que va marcar un abans i un després en la trajectòria del grup, però també en la història de la música cantada en català. “Si et quedes amb mi”, “El boig de la ciutat”, “L’Empordà” o “Mai trobaràs” i el crit de guerra “Bona nit malparits!” pronunciat per primera vegada en aquells dos concerts, han transformat Sopa de Cabra en una banda de capçalera imprescindible per entendre la música catalana actual.

Ben Endins es va publicar l’any 1991, un any clau per la música cantada en català. Aquell any es van publicar discs de grups consagrats com Lax’n’Busto, Sau, Els Pets o Sangtraït i grups emergents com Umpah-Pah o Ja T’ho Diré, i el 14 de juny es va omplir de gom a gom el Palau Sant Jordi en un concert que ha passat a la història.

Ahir es van posar a la venda les entrades del concert de final de gira dels 30 anys del Ben Endins, que tindrà lloc el 26 de novembre de 2022. Entrades a la venda al web del grup i del festival Cruïlla.