Hem conversat amb l’Still Ill, en Microbio i en Neidos, tres dels mebres del grup de rap combatiu Lágrimas de Sangre, sobre el seu nou disc “Vértigo” i la presentació d’aquest al Sant Jordi Club.

Heu tret el nou disc que es titula “Vértigo” fa poc, quina és la inspiració darrere d’aquest àlbum i el seu títol?

Still Ill: El títol ve una mica per la sensació que ens generava el fet de tenir un projecte que ha crescut molt en els últims anys. Cada cop sentíem una responsabilitat extra perquè més gent ens escoltava. Teníem la necessitat de fer un disc molt sincer, molt honest, i volíem transmetre les sensacions que realment estem tenint sense amagar res.

Microbio: Portàvem ja 3 anys de gira sense parar i la sensació de desconnexió ja era molt gran; ens sentíem desvinculats de la vida quotidiana. Sabíem que la gent esperava temes de crítica social i nosaltres ja no sabem que dir-los més. Aquest cop volíem parlar de nosaltres d’una forma que arribés al públic i hem pogut veure que la sensació de pressió i “vertigen” la comparteix moltíssima gent.

Teniu un tema preferit de l’álbum?

Still Ill: No et sabria dir quin és per mi, perquè a tots els dediquem molta energia i tots porten una part de nosaltres. Tot i això, m’agrada molt Gira la moneda amb Adala, perquè el meu tros és en català i, en general, crec que és un tema que parla molt concretament de la problemàtica que és trobar un lloc per viure actualment i em representa força.

Quin va ser el procés a l’hora de fer l’àlbum? Quantes cançons vau enregistrar per tenir la llista final de temes? S’ha quedat alguna cançó fora del disc?

Microbio: Sí, alguna es va quedar fora; però, al final, es queden les pitjors fora.

Després de 4 discos i tenir més experiència, com creieu que ha evolucionat el vostre estil en la vostra carrera musical?

Microbio: Bé, com nosaltres venim del rap, però no se’ns acaba d’associar i se’ns ajunta amb altres grups més “de festa major”, nosaltres anàvem treballant amb la idea de fer rap sensible, rap musical, perquè creiem que és més fàcil arribar a la gent. No obstant això, hem trobat una sonoritat i un estil bastant definit i crec que el defensem amb orgull.

Still Ill: També hem millorat a nivell de recursos, a nivell d’infraestructura. Aquest disc l’hem autoproduït i és en el que més control hem tingut.

En el vostre senzill “Salsa Boloñesa” utilitzeu ritmes caribenys, com va sortir aquesta idea?

Microbio: Nosaltres som un grup reconegut per cançons positives i de bon rotllo i volíem explorar altres coses. Després, va aparèixer aquesta idea salsera i, al final, els nostres músics -el Rama Lama i l’Acid Lemon- han fet tot un treball d’això.

Al disc heu col·laborat amb diferents artistes, hi ha alguna col·laboració que voleu destacar en especial i per què?

Still Ill: A nosaltres ens encanta treballar amb els nostres amics que tenim a prop i, en aquest disc, hi ha la col·laboració del Valtonyc, que ens hagués agradat fer-la in situ. Vam decidir passar-li un ritme i ell va escriure’ns una carta parlant del perquè no podíem fer aquest tema en persona.

Hi ha alguna col·laboració que us agradaria fer més endavant?

Microbio: Uf, ens encantaria. A mi em molaria fer un tema amb el Roberto Iniesta d’Extremoduro; amb Kase O; em molaria fer un tema amb Tote King… però això ja és somniar.

Com us sentiu al poder presentar el disc en un lloc com el Sant Jordi Club?

Microbio: Molt de vertigen, també.

Neidos: Crec que encara no som conscients de l’amplada que implica tot això i fins on arriba. Ara estem construint el directe i estem començant a veure l’abast de tot això. Tocar al Sant Jordi Club espanta, però, alhora, fa molta il·lusió perquè mai hem fet una cosa així.

Que es pot esperar del vostre nou directe?

Microbio: Estem preparant un concert de més de dues hores pel Sant Jordi Club, amb tots els èxits de la banda. També, vindran col·laboradors com Adala i l’Autèntic Home Llúdriga. A més, estem preparant un espectacle de llums memorable.

Porteu uns anys anant al Viña Rock, qué us sembla participar en un dels festivals més importants del panorama nacional?

Neidos: És increïble pensar que fa cinc anys estàvem entre el públic i ara estem dalt l’escenari amb altres artistes.

Microbio: El més “xulo” del Viña Rock és que, per la seva situació geogràfica, és un festival on et pot veure gent de tota Espanya i, per nosaltres, que potser ens costa més baixar cap a llocs com Andalusia, és una plataforma genial.