La matinada de diumenge a dilluns se celebra una nova edició dels Premis Oscar i des del Per No Dir Res, ja podem anunciar que aquest any tindrem el plaer de presentar el programa especial que farem des de Matadepera Ràdio, primer amb els moments de la catifa vermella i posteriorment amb la gala.

Ho farem amb la companyia de Marc Grèbol, Alicia Luengo, Bruno Ruíz, Marc Clapés i la col·laboració especial d’en Carles Rútia.

Abans no arribi la gran nit, volem fer el nostre particular anàlisi de les principals pel·lícules nominades.

- Publicitat -

GRAVITY


Què és? Pel·lícula d’Alfonso Cuarón, amb Sandra Bulloch i George Clooney, sobre dos astronautes que es queden penjats en ple univers.

Està nominada per… Pel·lícula, director, actriu principal, muntatge, fotografia, banda sonora, direcció artística, so, efectes sonors i efectes visuals.

Possibilitats d’èxit: Moltes, especialment en els premis “tècnics”, doncs provablement és la pel·lícula més ben feta. Cuarón també té moltes opcions pel seu genial treball del 3D, i no es pot descartar el premi a millor pel·lícula.

AMERICAN HUSTLE


Què és? El nou treball de David O. Russell després de Silver Linnings Playbook, amb tota la seva colla d’amics-actors talentosos d’èxit. Tracta la investigació del famós cas de corrupció Abscam, amb les seves llicències.

Està nominada per…. Pel·lícula, director, actor principal, actriu principal, actor secundari, actriu secundària, guió original, muntatge, direcció artística, vestuari

Possibilitats d’èxit: La força inicial de la pel·lícula, que semblava que seria la gran triomfadora, sembla haver-se desinflat, però no hi ha dubte que és una de les principals candidates a guanyar-ho tot, especialment els premis de les actrius, Adams i Lawrence, que han tingut ja reconeixement d’altres premis importants.

12 YEARS A SLAVE


Què és? La grandiosa pel·lícula d’esclaus de Steve McQueen, que et glaça la sang i et toca la patata com cap altra nominada. Per qui li agradi patir.

Està nominada per… Pel·lícula, director, actor principal, actor secundari, actriu secundària, guió adaptat, muntatge, direcció artística, vestuari.

Possibilitats d’èxit: Per nosaltres és la gran candidata a millor pel·lícula, si ens basem en els Globus d’Or, els BAFTA i els Critic Choice, i en la sensibilitat del tema pels americans. Comte amb Ejiofor i Fassbender com a millors actors, i en el guió adaptat.

CAPTAIN PHILLIPS


Què és? La col·laboració entre Paul Greengrass i Tom Hanks per portar a la pantalla la història d’un capità segrestat per pirates somalis, que ha entusiasmat a la crítica.

Està nominada per…  Pel·lícula, actor secundari, guió adaptat, muntatge, efectes sonors i so.

Possibilitats d’èxit: Poques, per la gran competència que té. No sembla que vagi a donar la sorpresa, tot i que es pot endur algun premi tècnic.

DALLAS BUYERS CLUB


Què és? El màgic relat sobre un drogoaddicte malalt de sida, basat en fets reals.

Està nominada per… Pel·lícula, actor principal, actor secundari, guió, muntatge i maquillatge

Possibilitats d’èxit: McConaughey, en el millor treball de la seva carrera, té altes possibilitats d’èxit, igual que el seu company Jared Leto. Els dos ja van triomfar als Globus d’Or.

NEBRASKA


Què és? Una de les pel·lícules indies nominades, aquest road trip en blanc i negre que explora personatges interessants i relacions pare-fill.

Està nominada per… Pel·lícula, director, actor, actriu secundària, guió original, fotografia.

Possibilitats d’èxit: No moltes pels premis principals, però alguna pel guió i inclús per l’actriu secundària.

HER


Què és? L’altra gran pel·lícula indie. D’una idea molt original el director Spike Jonze en treu una història profunda sobre les relacions humanes.
Està nominada per… Pel·lícula, guió, banda sonora, cançó i direcció artística.

Possibilitats d’èxit: Moltes en el guió i en la banda sonora, per què són espectaculars. Inexplicablement Joaquin Phoenix no està nominat, si no seria un clar candidat a millor actor.

THE WOLF OF WALL STREET


Què és? La gamberrada de Martin Scorsese i Leonardo DiCaprio. Original, esbojarrada i increïblement ben realitzada i interpretada, ha dividit a la crítica i al públic. O l’odies o t’enamores.

Està nominada per… Pel·lícula, director, actor, actor secundari, guió adaptat.

Possibilitats d’èxit: Hi ha dues possibilitats: o és la gran triomfadora de la nit o no s’emporta res. DiCaprio és el que té més probabilitats d’emportar-se el premi, que encara no té, i compte també amb Jonah Hill.

PHILOMENA


Què és? Preciosa comèdia dramàtica anglesa, sobre una mare buscant el seu fill durant anys.

Està nominada per… Pel·lícula, actriu, guió adaptat i banda sonora.

Possibilitats d’èxit: Poques, però esperem que doni la sorpresa en algun apartat específic, com guió adaptat o inclús actriu per Judi Dench.

ALTRES CONSIDERACIONS


Meryl Streep i Cate Blanchett, nominades a millor actriu per August i Blue Jasmine, poden perfectament emportar-se el premi. La gran bellesa possiblement s’emportarà el premi a millor pel·lícula de parla no anglesa, tot i que té molt bona competència, i altres pel·lícules com El Hobbit o Inside Llewin Davis opten a diversos premis tècnics, dels quals se’n poden emportar més d’un perfectament.

I no ens oblidem de la música. Entre les cançons que es poden emportar el premi, hi ha Pharrell Williams amb Happy o els U2 amb Ordinary Love. Això sí, les apostes diuen que s’ho emportarà la banda sonora de Frozen…