Deixem enrere un any que ens ha portat cançons de tots els estils i llengües i que nosaltres repassarem com cada any. Les 100 peces que nosaltres destaquem es basen en La Llista que cada setmana publiquem a primerafila.cat i anteriorment fèiem a pernodirres.cat i són les que més mesos han format part de les 40 posicions de La Llista.

Una llista de les 100 cançons de l’any, on figuren tot tipus d’estils, amb bona presència d’artistes de casa, en un gran 2018 per la música en català.

A la darrera pàgina trobareu una playlist per escoltar les 100 cançons a Spotify.

100

BUHOS

Transmets energia

La música catalana ha tingut un any d’allò més bo i un dels grups que més han triomfat han estat els Buhos. Aquesta és la més recent que han presentat i quina millor cançó que ‘Transmets energia’, plena de bon rotllo per començar el nostre repàs.


99 ELLA MAI

Boo’d up

La britànica ha triomfat més fora del seu país que no pas a casa i sobretot ha estat als Estats Units on s’ha pogut escoltar el seu talent, que fa poc va ser recompensat amb una nominació als BBC Sound of 2019, on es busca el nom que tindrà ressò al món de la música durant tot l’any. A principi d’any descobrirem si finalment serà el moment d’aquesta cantant que ens va conquistar amb Trip o Boo’d up.


98 FILIPPO LANDINI

Ciao Ciao

Després d’uns quants anys de silenci els Filippo Landini van tornar i ho van fer amb aquesta positiva melodia anomenada ‘Ciao Ciao’, que ens va captivar des del primer moment i que ja acumula un bon grapat de reproduccions a la xarxa.


97 MUMFORD & SONS

Guiding light

Mumford & Sons és una d’aquelles bandes que saps que sempre et presentaran una cançó de qualitat i una vegada més ho van fer, tot i que una mica allunyats del so que els va fer popular amb els primers discs, aquesta peça segur que sonarà molt i molt bé en el concert que oferiran a Barcelona l’any vinent.


96 AVRIL LAVIGNE

Head above water

La canadenca Avril Lavigne ha tingut uns anys molt dolents on va patir fins i tot per la seva vida i va estar tancada a casa a causa de la malaltia de Lyme. Durant l’època que va passar sense poder sortir al carrer i mentre es recuperava va escriure noves cançons, una de les quals aquesta ‘Head above water’, un molt bon retorn per una cantant que està més viva que mai.


95 THE VACCINES

I can’t quit

El Regne Unit és una màquina de crear cançons alegres i positives, com també aquesta banda anomenada The Vaccines que aquest 2018 ens han visitat per presentat Combat Sports, un disc positiu i amb ritme contagiós i que tenia amb aquest ‘I can’t quit’ una fantàstica carta de presentació.


94 LSD

Thunderclouds

La sensualitat de Sia, la producció de Diplo i el talent de Labrinth es van unir per aquest nou projecte LSD amb aquestes sigles que ens feien pensar en coses que no tenien relació amb la música. La cançó ‘Thunderclouds’ té una elegància que no tothom ha sabut captar i per això no ha estat tant exitosa com en un principi alguns es podien imaginar.


93 DOCTOR PRATS

Tu fas

La segona part d’aquest any ens va deixar un nou senzill pels Doctor Prats, la banda de Terrassa que durant els mesos estiuencs ens va fer ballar a tots els concerts que van oferir i on presentaven Caminem lluny, la seva última referència discogràfica i que tenia amb aquest ‘Tu fas’, una proposta la mar d’intensa i positiva.


92 ALAN WALKER

Darkside

Alan Walker ha estrenat un bon grapat de cançons aquest any i una d’elles és aquest ‘Darkside’, que se situa entre les 100 més destacades de l’any. En un primer moment ens vam pensar que podria convertir-se en una nova ‘Faded’, però finalment vam comprovar com moltes emissores del nostre país ni tan sols la posaven i això que tenia tot el que havia de tenir per triomfar.


91JAMES ARTHUR

You deserve better

James Arthur és tot un especialista en balades, ho va demostrar al seu moment amb aquella versió del ‘Impossible’ i posteriorment amb ‘Say you won’t let go’, el seu número 1 més important. Aquest any ho ha intentat amb la bonica ‘You deserve better’, que tot i que no va sonar tant com les altres sí que durant 3 o 4 mesos es va fer un lloc a les llistes d’èxits d’arreu d’Europa.


90 KYGO

Stargazing

Kygo és un dels productors musicals que tothom estima més i és que sempre es rodeja d’artistes interessants i crea cançons que ens alegren la vida. Enguany no ha decebut i una d’aquestes peces d’èxit ha estat ‘Stargazing’.


89 TAYLOR SWIFT FEAT. ED SHEERAN & FUTURE

End game

Tot i que els senzills del darrer disc de Taylor Swift no van funcionar tant com ella potser esperava, sí que el treball trobaves una d’aquelles col·laboracions que saps que seran tot un èxit, el fitxatge d’Ed Sheeran i del raper Future, tot un nen mimat als Estats Units. Al final va agradar, però no prou per passar de la posició 89.


88 CHARLI XCX FEAT. TROYE SIVAN

1999

Dos cracs com són Charli XCX i Troye Sivan han presentat aquest ‘1999’ que tantes bones estones ens ha portat al llarg dels últims mesos. Llàstima que la cançó no ha aparegut abans, perquè sinó segur que hauria ocupat els primers llocs de la llista i és que té una energia i una positivitat que ens han captivat.


87 LUKAS GRAHAM

Love someone

La banda danesa Lukas Graham ens ha enamorat amb aquesta preciosa balada anomenada ‘Love someone’, d’aquelles que és difícil que la pell no se’t posi de gallina quan l’escoltes. Com en saben aquesta colla de fer-nos emocionar!


86 MEGHAN TRAINOR

No excuses

Semblava que Meghan Trainor s’havia de menjar el món amb el seu debut i de fet així va ser, però després tot el que ha anat fent ha passat sense pena ni glòria. Aquest any havia de publicar disc, que finalment no va arribar mai, però almenys vam poder escoltar de cançons si més no amb cert ganxo com aquest ‘No excuses’.


85 JESS GLYNNE

All I Am

La nena mimada del Regne Unit. Tothom adora a Jess Glynne, faci el que faci, li compren els discs, les cançons i es fan tips d’escoltar-la. Nosaltres ho entenem i és que té una de les veus més característiques del pop actual i a totes les peces els hi dóna el seu toc personal. Ja us podem avançar que aquest ‘All I Am’ no serà l’única cançó d’ella que trobarem al resum de l’any.


84 DEAN LEWIS

Be alright

Des d’Austràlia ha arribat el cantautor Dean Lewis per conquistar-nos amb aquesta bonica cançó anomenada ‘Be arlight’, que ha sabut donar-nos la dosi necessària de tendresa per fer-nos sentir la mar de bé. Li desitgem molts èxits i que no sigui un d’aquells molts artistes que apareixen, creen un èxit i mai més tornem a saber d’ells.


83 VANCE JOY

Saturday sun

No ens movem d’Austràlia, ara per parlar d’un altre cantautor amb una carrera una mica més llarga que Dean Lewis. Parlem de Vance Joy que amb ‘Saturday sun’ ha sabut donar-nos dues visions molt diferents de la cançó, una de més tendre i romàntica i una altra plena de força i positivitat. La peça es trobava en una versió acústica així com una de remix amb un so més disco que també sonava francament molt bé.


82 TXARANGO

El tren del temps

Txarango han tingut un any intens i han portat la seva música arreu del país, però també fora de les nostres fronteres i és que el grup de l’Alguer Miquel els hi encanta portar el seu so positiu i solidari allà on faci falta. Una de les cançons que no ha faltat durant la seva gira ha estat ‘El tren del temps’, que ens ha anat fent companyia bona part de l’any.


81 POST MALONE

Rockstar

Post Malone ha tingut un 2018 d’allò més bo i no només ‘Rockstar’ ha estat una cançó d’èxit. La seva música ha estat ben rebuda per part del públic que ha fet sumar centenars de milions de reproduccions a les seves cançons, però alguns crítics no han tingut el mateix criteri i per exemple, la revista Time va escollir ‘Psycho’, com la pitjor cançó de l’any.