10 Mandolines Tralarí / (I Les Sargantanes al Sol…, 2009)

Una de les cançons més famoses del Petit, que transmet un increïble bon rotllo i que t’enganxa ràpidament amb una tornada simple i divertida. Tot i els premis de l’àlbum “Per què es grillen les patates? aquest és el tema que va catapultar-lo dins del panorama de la música en català.

Recordo cantar aquesta cançó una infinitat de vegades quan era petit, així com la majoria d’aquest àlbum (Els Gats 2, l’Elefant…). Sovint, la melodia gairebé infantil de la cançó camuflada per una metafòrica lletra, fa que no sàpigues si la cançó és per a petits o per adults, però evidentment, el Petit no entén d’edats

- Publicitat -

09 R. Lee / (La Figura del Buit, 2013)

R. Lee és una de les cançons més animades del disc “Figura del Buit”, i conté le versió més soul del Petit. El tema té el vent com a protagonista, uns acords un pél reggea, un baix constant molt destacable i un gran solo d’agressiva guitarra elèctrica al final que veritablement es fa curt.

Una dada curiosa sobre aquest tema, és que si no em falla la memòria, és l’única de la seva discografia en la qual s’hi escolta una veu diferent a la de Joan Pons, a més de la seva (No hi compto les que hi participa un cor de nens com a “Els Gats 2” o “l’Elefant”). En aquest cas és una dolça veu femenina que es sincronitza perfectament amb la seva.

La sensacions que transmet són diverses; sensualitat quan coordinen les dues veus, gaudi durant el solo de vent, i força al final de la cançó amb el protagonisme de la guitarra.

08Cendres / (Vol i Dol, 2010)

Cançó inicial de l’àlbum Vol i Dol i que no pot faltar en aquest ranking. Un tema que mostra la potència del Petit a partir de la frase “Sou el que nosaltres érem, sereu el que nosaltres som”. La cançó reflex la ràbia cap als polítics d’aleshores, que van causar danys irreparables a la cultura del país.

És una de les poques cançons del Petit que té exactament la mateixa lletra a la primera i la segona volta. Així i tot, la intensitat de la guitarra acústica constant va augmentant progressivament fins al final de la cançó, on és acompanyada d’un agressiu punteig a ritme de la lletra posada al primer paràgraf.

Actualment aquesta cançó es segueix interpretant a molts dels concerts de les últimes gires. L’explicació de que segueixi triomfant té dues explicacions;o que tot i que no es conservin tots els elements acústics del tema, segueixi tenint la mateixa essència que fa 10 anys, o bé que els polítics no han millorat en la forma de fer les coses. Vinga va, les dues juntes també serveixen.

07La Catarineta per la Mercè / (I Les Sargantanes al Sol…, 2009)

Sempre recordaré estar a un concert al Casino de l’Aliança del Poblenou, on en un moment Joan Pons va demanar al públic quina era la següent cançó que volíem que toqués. Tothom va exclamar; La Catarineta!!!!

Aquest tema tant demanat pels poblenovins, narra la historia de la pobra Catarineta, que vol anar a ballar sardanes tot i l’advertiment de sa mare, que no vol que hi vagi perquè en breus arribarà son pare. No farem spoiler, però probablement li hauria d’haver fet cas… Un final tràgic que no quadra gens amb la melòdica alegria que transmet la guitarra, i que fa tant màgica a una de les cançons més populars de la primera versió, i més rural, del Petit de Cal Eril. Imprescindible dins la seva discografia!

06 El sentit de les coses / (Energia Fosca, 2019)

Una de les cançons més romàntiques del Petit, que forma part de l’últim LP de la banda. La lletra es basa en fer comparacions metàforiques entre dues persones, repetint l’estructura de “si tu fossis això, jo seria això altre”. Sembla que vulgui fer entendre que és totalment dependent de l’altre persona, i inclús es fa petit davant la persona que està descrivint.

Un màgic tema que s’identifica ràpidament gràcies a un punteig inicial que fa arrancar la cançó i que guia a un breu solo de guitarra. Durant la volta, a l’igual que moltes de les cançons de l’àlbum, la guitarra desapareix per deixar protagonisme al baix, el teclat i la bateria. La guitarra reapareix a la tornada amb uns acords tocats a un estil similar a l’anterior esmentada “R.Lee”.

05Sento / (Energia Fosca, 2019)

El “hit” del darrer àlbum “Energia Fosca” i que inclús el nostre company Uri Darnés la va posar en el seu Top 3 de cançons de l’any. “Sento” és un magnífic tema que forma una màgica harmonia, i que com moltes altres cançons ja esmentades en aquest TOP, t’hipnotitza i et transporta als núvols. De fet, és curiós que al videoclip (on per cert apareix Ferran Palau, molt important en la creació d’aquest LP) el cel tingui especial protagonisme, perquè és on t’hi trobes com a oient.

És molt característic del Petit el fet que tingui una estructura que consti de vers i tornada, però tanmateix la lletra sigui diferent en les segones voltes. Poden ser totalment diferents, o bé els canvis només es produeixen en la en la perspectiva del qui ho diu “Tot el que penses de mi”. Un dels motius pels quals costa tant aprendre’ns senceres les seves cançons!

El contingut de la cançó és una espècie de “Ei!Sents com refila l’olibà? 2.0”. La inutilitat de totes les coses que ens rodegen el dia a dia no hauria de tenir tanta rellevància en comparació amb el que realment és important. Ens hauriem de fer més preguntes, i adonar-nos que tot el que ens fa malgastar el temps durant la rutina del dia a dia ens fa perdre el que realment ens importa, a qui estimem.

04 Som transparents / (△, 2018)

La cançó més reproduïda a l’Spotify del Petit, i que no pot faltar dins del top 5. És l’indispensable hit de l’àlbum triangular, i que com ja he dit diverses vegades, trobo que és l’inici del nou Petit de Cal Eril. Som transparents és un tema que inicia amb una enganxosa guitarra que s’atura un cop entrada la veu i que torna a tenir protagonisme als minuts finals. En aquesta última part de la cançó ja no hi ha veu, i consta d’un conjunt d’elements que es van adherint de forma frenètica al permanent riff del baix. Uns excel·lents minuts musicals que val la pena veure en directe, ja que en les últimes gires l’allarguen i creen uns minuts imprescindibles a qualsevol concert de la banda.

La majoria de les lletres del Petit que impliquen una relació amb algú, són tristes i frustrants, però aquesta n’és una excepció. El que li aporta la relació de la qual parla a la cançó, és quelcom positiu. Per fi!

03El Plor / (La Força, 2016)

El Plor és el tema més famós de l’àlbum la Força, i que tal i com diu el nom del LP, transmet La força, a través del plor. La cançó consta de la repetició permanent d’uns acords de guitarra elèctrica, acompanyada d’una profunda i íntima lletra.

La lletra parla de la frustració que sent el Petit degut a la negativa d’algú a qui estima de començar una història d’amor. Ell té molt clar que l’estima, però l’altre persona té masses interrogants davant el que pot passar. La impotència davant aquest fet és el que l’inspira a escriure aquesta magnífica lletra.

Musicalment és una cançó força lineal, sense cap punt àlgid destacable sobre la resta, però la passió amb la qual descriu la frustració de l’estancament de la relació, transmet una cascada d’emocions. Personalment, crec que és la millor lletra del Petit.

02 Amb Tot / (La Figura del Buit, 2013)

Probablement la cançó més popular del Petit, “Amb tot” és una cançó que intenta transmetre la rellevància de totes les coses que et fan ser qui ets, i que et donen forces per tirar endavant en els moments més difícils, quan estàs en la “merda”.“Amb totes les coses que et fan sentir lliure, amb tan sols aquestes val la pena viure”. Si necessites una cançó per llevar-te animat, no hi pensis més, és aquesta.

La constant progressió musical del principi marcada per un to fluix i suau de veu, culmina amb la intensitat del vent tan característic d’aquest àlbum. Quan torna a començar una vegada assolit el clímax, aquest cop l’evolució s’atura a partir de la repetició de la frase del paràgraf anterior. Una màgica cançó que difícilment cap seguidor no coneixerà, i que possiblement hagi estat la que l’hagi atret cap al univers Cal Eril.

En les darreres gires del Petit, aquesta cançó és una autèntica dosi d’adrenalina. La força que transmet et fa agafar amb la màxima il·lusió a qualsevol persona que t’estimis, i cridar la melodia de la tornada juntament amb tot el públic.

01Busca i captura / (Vol i Dol, 2010)

Sens dubte la descripció més complexe del TOP. Intueixo que és un tema que només coneixeran els més antics i fidels seguidors de Joan Pons,  ja que no és una cançó gaire coneguda(1000 visualitzacions a youtube). Però, tal i com he dit a la introducció, és un ranking personal, fruit de portar tota una vida escoltant-lo. Potser, si és el primer cop que escoltes el tema, no entendràs el motiu d’aquesta “pole position”, però personalment, aquests simples acords defineixen l’amor que sento per la música del gran Petit.

Una cançó estructurada en dues  parts; una primera en la que es parla de la historia d’un criminal, i una segona molt més intensa, on el criminal ja és mort i només conté dues frases que es van repetint constantment. La lletra del final recorda lleugerament al també final tràgic de la famosa “Cançó del Soldadet” dels Manel.

Una cançó que potser no reflexa l’evolució i en el que s’ha convertit “El Petit de Cal Eril”, però transmet la força i l’essència del grup, que tot i el pas dels anys segueix estan vigent.

Gràcies per tants anys de música, t’estem immensament agraïts.

 

1
2